Föreläsningar & samtal

Modedagarna: The Fashion show, Kläder som budbärare 

Tors 8 augusti 2024
11:15 – 12:15
Studio 1
Ingår i entrébiljetten
Google

Kläder feltolkas ofta som ytliga men människans plagg bär genom historien på den starkaste manifesterade formen av förmedling av vårt inre såväl som yttre liv. Konstnären Jonas Liveröd bjuder in oss till sin eklektiska värld med en vindlande föreläsning om textilen som bärbar berättelse.  

Under denna brunchföreläsning The Fashion show: Kläder som budbärare – bjuds besökaren in att inspireras och ta del av ämnen som sträcker sig från rituellt voodoo-mode till finska näverkostymer via Louise Fullers dansdräkter, etiopiska recyclingstylers, militärkamouflage, iranska herdars arbetsplagg, smuggling som stil, kulters uniformer, Henri Matisses prästkåpor och 3000 år gamla guldhattar. 

Välkomna att förundras och inspireras av denna konstnärligt formade föreläsning om mode som både uråldrig och samtida kulturyttring! 

Jonas Liveröd är konstnär, samlare och curator utbildad vid Akademie voor Beeldende Kunsten, Nederländerna. Han betraktar sitt konstnärsskap som ett helhetsverk där alla delar fyller en uppgift. Gränserna mellan rollen av konstnären, curatorn, föreläsaren och samlaren suddas ut, smälter samman och berikar varandra. Nyligen kom hans egna konstnärliga lexikon Grand Assembly på GBG-förlaget LLÉditions.  

Inför ditt besök

Denna föreläsning är del ett av en föreläsningsserie med Jonas Liveröd på Röhsska museet och en del av Röhsskas modedagar. (Del två: Cut-up creations). Delarna är fristående och man kan välja om man vill gå på en eller på båda. Det är begränsat antal platser, först till kvarn och ingen föranmälan krävs. Det bjuds på en enklare brunch, först till kvarn. Insläpp till föreläsningen från kl 11.

Bild: Detaljer från det rumsliga collaget ‘The Notes, the Tainted & the Other’ på Phoenix Athens i Aten, Jonas Liveröd 2024.