Föreläsningar & samtal

Samtal: Möbeldesign med knappa resurser

Passerade tillfällen
Tors 15 februari 2024
17:30 – 18:30
Auditoriet
Ingår i entréavgiften

Välkommen till en presentation och samtal med möbeldesignstudenter från HDK Valand Campus Steneby. Kan designhistorien bära ledtrådar till hållbar produktion och konsumtion av möbler?

Studenterna på HDK Valand Campus Steneby vid utbildningen för möbeldesign med inriktning trä fick av sina lärare en till synes komplex uppgift: Utveckla en möbel för knappa utrymmen, med flera funktioner och som delvis är gjord av återbrukat material.

Arbetsprocessen förankrades i möbelhistorien genom studier av möbler i Röhsska museets magasin. Från den erfarenheten skapades förslag på möbler som fångar upp de komplexa frågeställningarna kring brukande, hållbarhet och möbelproduktion. Hur skall en möbel vara utformad för att möta våra behov när vi lever på små ytor, tillgången på material inte är en självklarhet och behoven många?

Studenternas utforskande arbete resulterade i spännande prototyper som både ställer frågor om nuet och pekar ut möjliga vägar in i framtiden. Hör studenterna presentera och reflektera kring sin uppgift tillsammans med sin lärare och publiken.

Inför ditt besök

Begränsat antal platser, först till kvarn, ingen föranmälan.

I samarbete med Steneby konsthantverk och design – en mötesplats för utbildning och kultur.


Foto: Joshua Taylor