Föreläsningar & samtal

Röhsskas modedagar: Snabb massproduktion och handarbetets långsamma görande

Passerade tillfällen
Lör 18 mars 2023
12:00 – 13:00
Torsten och Wanja Söderbergs sal
Ingår i entrén

Som en del av Röhsska museets modedagar 2023 tittar vi närmare på textilproduktion och modebranschens utmaningar när det gäller hållbarhet och omställning. Men vad är det vi ställer om ifrån, och hur kan vi blicka framåt med avstamp i historien?

Välkomna till ett samtal med utgångspunkt i två nyutgivna böcker. Johannes Dauns När man sydde kläder på fabrik beskriver konfektionsindustrins utveckling och avveckling, från den hantverksbaserade sömnadens förvandling till en modern storindustri, och om problemen som hopade sig under industrikrisen på 1970-talet. Denna berättelse om modebranschens industrialisering går på många sätt i dialog med antologin Väfskola i Borås 1866–2009, med Åsa Haggren och Kazuyo Nomura som redaktörer. Här skildras hur den verksamhet som bedrevs på Borås Tekniska Väfskola var ett viktigt nav för utbildningen av handvävare för både hemindustri och fabriksproduktion.

De två böckerna skildrar samma tidsperiod men med fokus på olika delar av textil- och modeindustrin, där den snabba massproduktionen i allt större utsträckning utmanat handarbetets långsamma görande.

Efter samtalet finns tid för frågor och mingel.

Johannes Daun är 1:e antikvarie vid Textilmuseet, historiker och författare till När man sydde kläder på fabrik. Svensk konfektionsindustri cirka 1900–1980.
Åsa Haggren är universitetsadjunkt på Textilhögskolan i Borås, och författare samt medredaktör till Väfskola i Borås 1866-2009.
Moderator: Philip Warkander, lektor vid Textilhögskolan i Borås.

Inför ett besök:

Det är begränsat antal platser. Först till kvarn och ingen föranmälan krävs.

Foto: Textilhögskolan i Borås.

I samarbete med Folkuniversitet.