High Fashion Upcycled

Använda plagg och nya material skapar couture med andra konstnärliga uttryck. Hör de svenska modemärkena HODAKOVA, Louise Xin Couture och Rave Review berätta om sina arbeten i tre kortföreläsningar.

Samhällsutmaningar som klimatkris, pandemi, branschkris, normkritik påverkar idag unga modedesigners och deras syn på mode och modebranschen. Samtidigt är intresset för mode som konst och kulturyttring stort. Men det handlar inte längre enbart om att skapa nya plagg av gamla, utan om att lyfta recycling av kläder och textilier till en ny högre konstnärlig nivå. Genom att skapa couture och high fashion av återvunna plagg och nya material skapas andra möjligheter till konstnärliga uttryck.

Några svenska unga modemärken som fått stor uppmärksamhet nationellt såväl internationellt för sitt arbete inom high fashion upcycled är HODAKOVA, Louise Xin Couture och Rave Review, alla med koppling till Västsverige. Modedesignerna Ellen Hodakova Larsson från Hodakova, Louise Xin från Louise Xin Couture samt Josephine Bergqvist och Livia Schück från Rave Review presenterar i kortföreläsningar sitt arbete.

Moderator är Adrian Zethraeus från Science Park Borås.

Bild: HODAKOVA

Ellen Hodakova Larsson grundade modemärket HODAKOVA efter sin examen från Textilhögskolan i Borås. Genom ett experimentellt och dekonstruktivistiskt tillvägagångssätt, skapar HODAKOVA nya kreationer från redan existerande textilier och second-handplagg. Varumärket var finalist i den nordiska talanginkubatorn Designers’ Nest och har fått stor uppmärksamhet globalt och lyfts på plattformar som Vogue US, Vogue China, ELLE och 1Granary.

Bild: Louise Xin Couture, Louise Xin, foto: Emma Grann.

Louise Xin är en prisbelönt modedesigner som under 2020 grundade Skandinaviens första icke köpbara couture klädmärke Louise Xin Couture. Klänningarna är handsydda i Stockholm av framför allt upcycle- eller deadstocktyger. Hösten 2021 gjorde Xin sin första modevisning som var tillägnad mänskliga rättigheter. Visningen spred sig viralt över världen. Louise Xin tilldelades 2021, som första mottagare någonsin, priset Fabric of Life Award vid den internationella textilkonferensen Next Textile som arrangeras av Tex! By Marketplace i Borås.

Bild: Rave Review, foto: Isak Berglund Mattson-Mårn

Rave Review grundades 2017 av modeskaparna Livia Schück och Josephine Bergqvist. Varumärket fokuserar på hållbart mode genom remake och återanvändning av existerande material. Schück och Bergqvist är tidigare finalister av det prestigefyllda LVMH Prize och var även utvalda att delta i Gucci Fest och Gucci Vault som några av de globalt ledande modetalangerna.

Rave Review, Swedish Fashion Council och Re:textile i Borås samarbetade 2018 i ett projekt om återvinning och high fashion inför Rave Reviews kollektion för höst/vinter 2019. Livia Schück och Josephine Bergqvist studerade på Beckmans College of Design.

Adrian Zethraeus arbetar på Science Park Borås och driver flertalet initiativ och forskningsprojekt som verkar för transformation av textil och modebranschen. Zethraeus ingår även i flera expertgrupper relaterat till bland annat cirkulär ekonomi, hållbar konsumtion och digitalisering. Adrian Zethraeus bakgrund är inom mode och entreprenörskap med koppling till hållbar utveckling.

Rave Review och HODAKOVA att de är en del av Swedish Fashion Councils inkubatorprogram Swedish Fashion Talents.

Inför ditt besök

Det är begränsat antal platser till föreläsningen, ingen föranmälan krävs. Antalet deltagare anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer för allmänna sammankomster.

Röhsskas modedagar 2022 görs i samverkan med Swedish Fashion Council och TEX! by Marketplace Borås.

Toppbild: Louise Xin Couture, Louise Xin, foto: Emma Grann.