Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 var genombrottet för den stilriktning inom konsthantverket som kallas Swedish Grace. Tre föredragshållare belyser och fördjupar innehållet i den lite glömda utställningen och stilen som nyligen hyllades stort på Nationalmuseum.
Den 8 maj 1923 invigdes Jubileumsutställningen, den största kulturhistoriska manifestation som staden någonsin gjort. I Avdelningen för konsthantverk och konstindustri visade konstnärer och arkitekter glas, porslin, textil, gjutjärn och möbler i den klassicistiska stil som senare kom att kallas Swedish Grace. Bland utställarna fanns flera kända namn som Carl Malmsten, Anna Petrus och Carl Milles.
Välkommen att lyssna till tre fördjupande föredrag kring Jubileumsutställningen.
13.00–13.45 Designjournalisten Anna-Stina Lindén Ivarsson ger en översiktlig skildring av de olika inslagen i utställningen och konstnärerna som deltog.
14.00–14.45 Chefen för Rian designmuseum i Falkenberg Love Jönsson gör en fördjupning kring de utställda textilierna av Agda Österberg, Märta Måås Fjetterström, Elsa Gullberg och andra.
15.00–15.45 Intendenten vid Nationalmuseum Cilla Robach, som kurerade utställningen Swedish Grace, Konst och design i 1920-talets Sverige, beskriver den påkostade konstnärliga utsmyckningen av fartyget Kungsholm som inreddes och dekorerades under ledning av arkitekten Carl Bergsten.
Inför ditt besök
Det är begränsat antal platser. Först till kvarn, ingen föranmälan krävs.
Bild: Från Sjöfartsmuseet Akvariets samling. Rökrum i förstaklass, Kungsholm 1928.
I samarbete med Föreningen Hundra år i Göteborg, Göteborgs kulturförvaltning och Folkuniversitetet.