Föreläsningar & samtal

Film & samtal: Resandefolkets högtidsdag

Passerade tillfällen
Fre 29 september 2023
13:00 – 14:30
Auditoriet
Fri entré till programpunkten

Välkommen att fira Resandefolkets högtidsdag på Röhsska museet!

Vi firar dagen genom att visa kortfilmen Tjena tjavo i vårt Auditorium. Efter filmen bjuder vi in till ett samtal mellan regissören Alecio Araci och huvudrollsinnehavaren Michell Tatter Alfredsson, vilket leds av moderator Sam Message, Saqmi. Även kortfilmerna Vi är romer av Shirin Kaj, Min Historia av Romano Eriksson och Musiken finns i oss av Loba Eriksson kommer att visas.

Programmet inleds med välkomsttal av Soraya Post och Anna Lundqvist från Romano Center Väst. Efter filmer och samtal bjuder museet på fika.

Om Tjena tjavo:
Tommys grill är en mötesplats för det romska communityt. Här samlas en tight sammansvuren men brokig skara människor för att äta och snacka gott. När en ensam ung man besöker restaurangen en kväll sätter ryktena igång och Tommy tvingas tillbaka till traumatiska minnen.

Tjena tjavo vill öppna upp en diskussion om identitet, ursprung och bördan som kan uppstå när dessa parametrar inte klaffar. Men Tjena tjavo är också en film med många allmänmänskliga teman – att misslyckas som förälder, försoning efter ett svek, att våga lämna sin invanda världsbild och bilda sin egen uppfattning, att ta ansvar för sina felsteg och våga återvända till livet efter en stor sorg.

I samarbete med Saqmi, Frilagret och Romano Center Väst.

Inför ditt besök

Det är begränsat antal platser. Först till kvarn, ingen föranmälan krävs.

Bild: Alecio Araci och Daysury Valencia.