Föreläsningar & samtal

Bokrelease: Stefan Günther, Drömmen om en förlorad värld

Lör 25 maj 2024
13:00 – 14:00
Studion
Ingår i entrébiljetten
Google

Välkommen på en bokpresentation tillsammans med Stefan Günther, som skrivit den omfattande och rikt illustrerade boken Drömmen om en förlorad värld.

Boken skildrar historien om Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg och Gunnebo slott, och hans vindlande Grand Tour genom Europa 1777–1782. På resan inspirerades Carlberg av den senaste arkitekturen och tidens strömningar, vilket senare resulterade i Gunnebo och dess konstnärliga program. Stefan Günther, arkitekt, arkitekturhistoriker och ansvarig för det stora restaureringsprojektet av Gunnebo slott, har genom att finna förlagor, jämföra återfunna skisser och ritningar, och studera brev och resejournaler visat hur Carlberg använde sina kunskaper om den mest nydanande arkitekturen i Europa. Drömmen om en förlorad värld är en imponerande bok om Carlbergs livsverk där Gunnebo slott och dess konstnärliga program beskrivs i detalj – en unik studie med tidigare opublicerade ritningar och rikt illustrerad med nästan 500 bilder.

Vid bokreleasen kommer boken och den bakomliggande forskningen att presenteras med ett samtal mellan Stefan Günther och samlingsintendent Birgitta Martinius. Boken kommer att säljas i museibutiken och det kommer att finns möjlighet att få den signerad av författaren.

I samarbete med Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Inför ditt besök

Ingen föranmälan, först till kvarn.

Bild: Reseteckning av Carlberg, Röhsska museet samt bokomslag till Drömmen om en förlorad värld.
Foto: Stefan Günther.