Resandefolkets högtidsdag

Föreläsningar & samtal

Resandefolkets högtidsdag

Vi uppmärksammar Resandefolkets högtidsdag tillsammans med fyra inbjudna gäster.

De resande har en lång historia i Skandinavien och Sverige. Tillsammans med Kulturgruppen för Resandefolket bjuder museet in till ett program för att uppmärksamma högtidsdagen.

DAGENS PROGRAM

12.00 Välkomsttal
Maria Forneheim, chef Utställningar och Samlingar hälsar välkommen.

12.15-13.00 En norskt livsöde
Eva Magnusson, representant för Kulturgruppen för resandefolket, ger oss en personlig berättelse om sin släktings öde och hans liv med möjlig ADHD. Föreläsningen börjar med att Eva kortfattat redogör sina tankar om ADHD, definition och möjliga förklaringar.

13.15-14.00 Resandefolkets DNA: Ursprungsdebatten i nytt ljus
Kulturgruppen för resandefolket har under 8 år på ett systematiskt vis genomfört DNA analyser tillsammans med personer som identifierar sig som resande. Vad säger dessa DNA analyser? Varifrån kommer resandefolket? Hur upplever individer som har gjort analyserna att resultatet påverkat deras självidentitet? Detta är några av de frågor som kommer att besvaras under föreläsningen.

Simon Wallengren, ordförande för Kulturgruppen för resandefolket håller i föredraget.


Bild: Från föreställningen Yes But No vid Gorki Teatern i Berlin.

PAUS och möjlighet att köpa kaffe och fika i kaféet.

14.20 Filmvisning Lindy the return of little light med efterföljande samtal
En närgången film om identitet, skam och att våga stå upp för sig själv. Prisbelönt dokumentär om artisten och skådespelaren Lindy Larsson. Som liten var Lindy retad, ensam och utanför. 30 år senare blir Lindy kontaktad av Maxim Gorki-teatern i Berlin och tvingas ta ett avgörande beslut: Ska han fortsätta gömma sin sanna identitet eller ska han våga ställa sig på en scen och bara vara sig själv?

Filmen Lindy the return of little light (72 min) är regisserad av Ida Persson Lännerberg, som även har skrivit manus tillsammans med Katinka Bröms och China Åhlander. Efter filmen följer ett samtal mellan Lindy Larsson och Anna Linder, SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images.

I samarbete med Kulturgruppen för resandefolket, Göteborgs stad, SAQMI och TriArt.

INFÖR DITT BESÖK

Ingen föranmälan krävs, begränsat antal platser.

Resandefolkets högtidsdag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Röhsska museet.

Toppbild: Smältdegel av Daniel Johansson.