Jeansens material, mode och utveckling

Jeansens material, mode och utveckling

Följ med på en textil tidsresa om hur ett arbetsplagg för guldgrävare utvecklades till världens vanligaste modeplagg. Textilingenjören Anders Kärrman berättar om jeansens historia, modets utveckling och bomullens påverkan på miljön.

Hur började egentligen historien där vi exploaterar det nu så hållbarhetsmässigt ifrågasatta materialet bomull? Och hur behöver vi förhålla oss till det i framtiden? Ta del av jeansens historia, populära modeller genom tiderna, konstruktion av tyget denim och vilka förutsättningarna är för framställning av plagget.

Kvällens föreläsare Anders Kärrman berättar även hur man som konsument kan förhålla sig till jeansmodet på ett mer hållbart och klimatsmart sätt. Dessutom passar han på att slå hål på några myter kring framställning av jeans och denim.

Anders Kärrman är utbildad textilingenjör vid Textilhögskolan i Borås. Han driver idag sitt eget bolag, Textile Support, med fokus på utbildning och rådgivning inom textila material och tygframställning, såväl inom mode som inredningstextil.

Föreläsningen är ett samarrangemang med Modebransch GBG och TEX! By Marketplace Borås och genomförs inom ramen för Mötesplats Röhsska.

Toppbild, foto: Billy Lindberg