Rösträttsjubileum 100 år

Fredag på museet

Rösträttsjubileum 100 år

Varje fredag träffas vi på Röhsska museet för att fördjupa oss i design från olika perspektiv. Den här fredagen uppmärksammas 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt och valsedelns utveckling.

Den 24 maj 1919 fattades det första av två grundlagsändringsbeslut om kvinnlig rösträtt i Sverige. Röhsska museet bjuder in till ett program som utgår från två perspektiv på hur rösträtten designades.

Kl 13.00
Rösträttens garderob
Hör Maria Carlgren, enhetschef på Röhsska museet berätta om hur kläder blev en viktig strategi i kampen för kvinnors rösträtt. Rösträttens kvinnor klädde sig exempelvis elegant och moderiktigt för att undvika kritik. De kunde även låna attribut från den manliga kostymen för att ta plats på den politiska arenan.

Kl 14.00
Valsedeln – papperslapp eller maktverktyg
Vad säger valsedeln om vår syn på demokratin? Max Valentin, VD Fabel kommunikation har samlat valsedlar från 1921 och framåt, både svenska och från våra grannländer runt Östersjön. I ett samtal med Martin Törnros, forskare på RISE och fokus på användarupplevelser (UX-design) och Maria Carlgren, enhetschef Röhsska museet, diskuteras valsedelns utveckling utifrån form och funktion.

För de som vill stanna kvar och fika finns kaffe och tilltugg att köpa i Kafé Röhsska.

I samband med rösträttsjubileet arrangerar Kultur i Väst i samarbete med Stadsbiblioteket i Göteborg, Litteraturbanken och Göteborgskvinnor i rörelse/r, ett KAF-projekt, aktiviteter på Stadsbiblioteket den 23 maj. Läs mer här.

Toppbild, ”På väg att rösta”. Personalen på Eva Andéns advokatbyrå går till röstning 1921. Reproduktion: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek