Märta Måås-Fjetterström 

Passerade tillfällen
Fre 15 juli 2022
18:30 – 19:30
Auditoriet, Röhsska museet
Ingår i entréavgiften

Textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström  formgav mattor som 80 år efter hennes död säljs för sexsiffriga belopp på världens auktionshus. Författaren Annika Persson berättar om människan bakom de berömda textilerna.

I den nya boken Var vid gott mod, av Annika Persson, får vi för första gången syn på människan bakom de berömda mattorna och vävnaderna. Lär känna Märta Måås-Fjetterström och hennes kolleger i ett av Sveriges första kvinnliga yrkesnätverk, och se hennes skisser av väninnor och platser.

Foto: självporträtt: Märta Måås-Fjetterström, Per Bagge, 1922 .

I Röhsska museets samlingar finns flera av hennes verk. Med den vävda tapeten Staffan Stalledräng erövrade hon kritikernas hjärtan på Stockholmsutställningen 1909 och på museet finns både vävnaden och en av de tidiga skisserna till den. Här finns också Blommande träd som väckte beundran i Paris 1925 och 1937, liksom skissen till Hästhagen, ett av mästerverken, som skapades för Göteborgs jubileumsutställning 1923, då staden firade 300 år.

Bild: Porträttbild, Annika Persson, foto: Stefan Tell.

INFÖR DITT BESÖK

Det är begränsat antal platser till föreläsningen, ingen föranmälan krävs. Antalet deltagare anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer för allmänna sammankomster.

Programmet sker med stöd av Röhsskas vänner.

Toppbild: Staffan stalledräng, 1909, Märta Måås-Fjetterström, foto: Mikael Lammgård, Röhsska museet.