Pressvisning: Margrethe Odgaard – mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016

  • Dagbädden, Reykjavik, har Margrethe Odgaard gjort i samarbete med Chris L. Halstrøm där de har inspirerats av arkitekturen i Reykjavik. Madrassen kan vändas för en annan färgbalans. © Margrethe Oodgard. Foto: Andreas Omvik
  • Årets Torsten och Wanja Söderbergs pris har i år tilldelats den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard. Foto: Laerke Posselt/Agence VU
  • Bordsduk Fold Unfold Fly, 2015. Skuggan av vecken går samman i det tryckta mönstret och bildar en subtil och poetisk yta i duken. vecken blir en del av mönstret i stället för irriterande bieffekt av att hålla duken viks i garderoben. © Margrethe Oodgard
  • Träsnittet "Y Agreggios" är ett samarbete med färöiska kompositören Teitur Lassen och handlar om sammanhangen mellan färger, mönster och musik. © Margrethe Oodgard.

INBJUDAN PRESSVISNING

Den danska formgivaren Margrethe Odgaard är årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris. Hennes skapande präglas av en hög omsorg om detaljer samt ett intresse för det unika i varje produkt. För Röhsska museet har Margrethe Odgaard skapat en färgstark utställning som ger exempel på hennes arbete med textil och andra material. Pressvisningen äger rum torsdag 3 november 2016 klockan 11.00. 

Margrethe Odgaard är född 1978 och verksam i Köpenhamn. Hon har samarbetat med en rad designproducenter, bland andra Georg Jensen Damask, Muuto, Ikea, Hay och Skagerak. Prisnämnden skriver i årets prismotivering:

”Margrethe Odgaard använder textil som utgångspunkt i sin formgivning. Infallsvinkeln är på samma gång hantverksmässig, taktil och genomarbetad – hon tänker med händerna. Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet. Hennes konstnärliga vision drivs av en önskan om att skapa och berika på ett sätt där kunskap, idéer och färdigheter oupphörligt och generöst delas.”

Utställningen pågår mellan 5 november 2016 och 19 februari 2017. Vernissage sker lördag 5 november klockan 12.00, med Margrethe Odgaard närvarande.

Torsten och Wanja Söderbergs pris instiftades 1994 av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser till hundraårsminnet av Torsten Söderbergs födelse. Sedan 2014 ansvarar Torsten Söderbergs Stiftelse för prisets kontinuitet. Utmärkelsen, som med en prissumma på en miljon kronor är världens största designpris i sitt slag, ges årligen till en framstående formgivare från Norden. Pristagaren utses av en nämnd med representanter från Röhsska museets nordiska systermuseer.

Ackrediteringar för media:

Pressvisning sker torsdag 3 november klockan 11.00, i närvaro av Margrethe Odgaard, fil.dr.h.c. Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs Stiftelse och museichef Susanne Erixon, Röhsska museet.

Prisceremonin äger rum fredag 4 november klockan 16.45, med möjlighet till fotografering.

För deltagande meddela kommunikatör Camilla Lindahl 031-368 31 60, camilla.lindahl@kultur.goteborg.se

Kategori: Pressmeddelanden

Dela: