Äntligen modedagar i Göteborg

  • Detalj från Alexander McQueens klänning Front zip Jellyfish, 2010, RKM 58-2016. Foto: Mikael Lammgård/Röhsska museet
  • Poncho av Maxjenny Forslund. Nyförvärv 2016. RKM 80-2016. Foto: Mikael Lammgård/Röhsska museet

PRESSMEDDELANDE

Mode är ett av de ämnesområden som Röhsska museet arbetat intensivt med under de senaste åren. Museet samlar och visar mode i syfte att skildra och dokumentera en viktig del av designhistorien, bland annat genom att fördjupa kunskapen och öka intresset för modehistoria. I oktober riktar museet strålkastarna lite extra mot modescenen och bjuder på fyra dagar med föreläsningar, guidade visningar, modebranschträff, årets nyförvärv och modedräkter ur samlingarna.

5–8 oktober 2016 arrangeras för första gången Röhsskas modedagar. Under fyra dagar diskuteras mode både i samtiden och historiskt med utgångspunkt ur museets samlingar. Den uppmärksammade svensk-danska modedesignern Maxjenny inleder modedagarna med föreläsningen Färg som livsstil. Maxjenny, verksam i Köpenhamn, är en internationellt etablerad klädskapare inom hållbart mode och fick sitt genombrott 2003 med modeprojektet Les Couleurs Nationales, influerat av färgerna hos konstnären Léon Bakst. 2006 uppmärksammades hon medialt när Madonna valde kläder av henne till musikvideon “Sorry”. Röhsska museet har nyligen förvärvat tre av hennes färgsprakande ponchos.

Maria Carlgren, doktorand i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet, som disputerar i november med en avhandling om Birgittaskolorna, berättar om modeateljéer och sömnadsskolor mellan tradition och förnyelse. Tonie Lewenhaupt, dräkthistoriker, författare och illustratör, som donerat sin privata samling till museet, föreläser om modehistoria. Under lördagen kommer dessutom Marie Riegels Melchior, biträdande professor vid Köpenhamns Universitet och en av författarna till boken Fashion and Museums (Bloomsbury) att prata om mode på museum.

Modedagarna arrangeras i samband med att utställningen Bara det bästa – ur Tonie Lewenhaupts donation av modedräkter visas på museet. Utställningen som är en modeexposé över 100 år, med modedräkter från 1890-talet framtill 1990-talet, lyfter upp framstående modeskapare och enastående konsthantverk. Under modedagarna kommer också några av årets nyförvärv att visas.

Museet har under flera år arbetat för att komplettera samlingen och det är fantastiskt att vi äntligen lyckats förvärva en dräkt av Alexander McQueen från 2010 från hans sista egna kollektion och att museet i gåva från familjen Hök fått mottaga en brudklänning av den första svenska modeskaparen Augusta Lundin från 1911, säger intendent Josefin Kilner.

Josefin Kilner kommer under lördagen att berätta om svenskt mode med utgångspunkt ur museets samling och pedagog Tanja Axelryd kommer berätta mer fördjupat om den brittiske modeskaparen Alexander McQueen som hade en kort men mycket framgångsrik karriär.

Kontaktpersoner
Ann Bergström, enhetschef, 031-368 31 75, ann.bergstrom@kultur.goteborg.se
Tanja Axelryd, pedagog, 031 368 32 37, tanja.axelryd@kultur.goteborg.se

Kategori: Pressmeddelanden

Dela: