Estrid Ericson – Mistress of Modern

  • Porträtt Estrid Ericson. Foto: Lennart Nilsson
  • Utställningen Mistress of Modern - Estrid Ericson. Foto: Röhsska museet. Carl Ander.
  • Estrid Ericson. Kära ägodelar. Foto: Lennart Nilsson

15.1 2015

Pressmeddelande

Estrid Ericson – Mistress of Modern på Röhsska museet.
Under modernismens epok var männens dominans inom arkitekt- och designkåren mycket stark. Att en kvinna tog taktpinnen var ovanligt och uppfattades som djärvt. Estrid Ericson (1894-1981) blev från 1920-talets mitt en av de verkliga pionjärerna för kvinnligt entreprenörskap inom designområdet. Hennes företag Svenskt Tenn utvecklade en omfattande verksamhet med både tillverkning, import, butiksförsäljning och inredningsuppdrag. Företaget lever vidare och har under 2000-talet funnit en ny publik.

Idag framstår Estrid Ericson som en av 1900-talets mest inflytelserika svenska miljöskapare. Hennes sätt att föra samman modernismens enkelhet med generöst mönstrade textiler och udda prydnadsföremål fungerar fortfarande som en inspirationskälla för många. Hon blandade friskt mellan nytt och gammalt och fyllde rummen med utvalda föremål från jordens alla hörn. Stilen väckte genklang inte bara i Sverige. I en amerikansk tidskrift kallades hon 1939 för Mistress of Modern. Titeln Mistress används här i betydelsen husfru eller härskarinna – hon som pekar ut riktningen.
Utställningen pågår t o m den 1 mars 2015.

Mistress of Modern har vernissage den 27 januari klockan 18 och invigs av fru landshövding Ann-Christin Bäckström klockan 18.30.

Utställningen visas i samarbete med Svenskt Tenn och är en omarbetad version av den utställning som förra året visades på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. För utställningens gestaltning står Cilla Ramnek och Karin Södergren.

Kategori: Pressmeddelanden

Dela: