Tomas Söderberg 1936-2019

Föreningen Röhsska konstslöjdmuseets vänners styrelseordförande fil.dr h.c. Tomas Söderberg har efter en kort tids sjukdom gått bort i början av det nya året i en ålder av 82 år.

Tomas Söderberg har under flera decennier stöttat Röhsska museet genom sitt brinnande intresse för design och konsthantverk. Tomas var en lojal och klok ordförande i museets vänförening, där han med sitt kunnande och goda humör betonade den stödjande funktionen föreningen har både i fram- och motgång.

Tomas var son till Torsten och Wanja Söderberg och har sedan 1992 varit ordförande för Torsten Söderberg stiftelsen. Hans engagemang för design blev ännu tydligare när han 1994 etablerade det nu kända och prestigefyllda Torsten och Wanja Söderbergs pris. Priset främjar nordiska designer inom design, konsthantverk och mode och arrangeras av Röhsska museet.

Museet är djupt tacksamt för allt arbete Tomas Söderberg har lagt ner genom åren. Det är en stor sorg att Tomas inte kommer att kunna uppleva öppningen av museet, med tanke på omfattningen av hans passionerade och inflytelserika arbete för Röhsska museet.

Tomas Söderbergs kunskap och intresse för design möjliggjorde projekt som museet annars inte hade haft ekonomiska förutsättningar att genomföra. Med hans drivkraft och tro på Röhsska museet blev idéer verklighet.

Film: Carl Johan Engberg, Stavfel produktion