Nytt i samlingen

23 FEBRUARI – 2 JUNI

Se en fantasifull dräkt av rebelldesignern Alexander McQueen ur den omtalade kollektionen Plato’s Atlantis från 2010. Med utställningen Nytt i samlingen visar Röhsska museet upp ett urval av de senaste årens nyförvärv av formgivare och konstnärer som skapat uppseendeväckande design.

Är du nyfiken på vad museet har tyckt varit viktigt att samla in för att spegla den tid vi lever i? I den här utställningen får du ta del av ett tvärsnitt av de föremål som förvärvats till samlingen under de senaste fem åren. Det är både nyproducerade och äldre föremål som spänner över flera designområden: modedräkter, lampor, möbler, fantasifulla smycken, keramik och textilier. Många av dem kommer visas publikt för första gången.

Barnstol, Happy (Moodie), Radost Kerefeyna, 2013. Vas, Bulb VII, Ann Wåhlström, 2007

Ökad delaktighet i urvalsprocessen

För urvalet av föremål till utställningen har museet samarbetat med Design Lab S och ett expertråd bestående av seniorer och elever från Sjumilaskolan i Biskopsgården. Genom projektet Expertrådet har de fått tillföra ny kunskap, nya referenser och en annan syn på design än museet vanligtvis arbetar med. Till skillnad från traditionella experter, som ofta har en teoretisk och akademisk bakgrund, har Expertrådet genom kreativitet utvecklat innovativa metoder att bedöma design utifrån sin fantasi där maskiner, verktyg och instrument för detta har skapats i projektet. När Röhsska museet åter öppnar för besökare kan också allmänheten få sina föremål bedömda av Expertrådet.

INSAMLING FÖR FRAMTIDEN

Varje år samlar Röhsska museet in nya föremål till samlingen genom inköp eller donationer: möbeldesign, keramik, textil, glas, smyckekonst, mode och grafisk design, både svensk och betydande internationell design. Insamlingsarbetet är en viktig del av museets arbete för att bevara kunskap kring design, konsthantverk och mode in i framtiden och att skapa en berättelse om vår gemensamma designhistoria.

Duk, FOLD UNFOLD, Margrethe Odgaard, 2010

Toppbild: Dräkt i siden, Front Zip Jellyfish, Alexander McQueen, 2010