Jul på Röhsska museet

Från första advent är det julstämning i museet. Tre julgranar inspirerade av matematik bidrar till stämningen och du kan bland annat lyssna på en föreläsning om japansk paketinslagning, delta i julorigami och botanisera i museibutiken.

Från första advent visas tre granar i huset från 3,5 meter till 60 centimeter stora där den största i Arkitekturhallen är specialdesignad för Röhsska museet och byter form inför varje advent. Genom projektet the Infinite Indoor Tree undersöker formgivaren och matematikläraren Johannes Molin vad som händer när man låter Fibonaccis talserie och udda sammanträffande i primtalens värld inspirera designen.

I år tolkar ljuskonstnären Jan Simon museets gran med julinspirerad ljussättning. I hans arbete spelar rummet, föremålet och ljuset en central roll i skapandet av en helhetsupplevelse.

JULPROGRAM FÖR 2019
1 december kl 13
Invigning av julgran med körsång
Elever från Nordhemsskolan kommer hit och sjunger julsånger. Mellan kl 11-14 bjuds det på glögg och pepparkakor i Studion.

6 december kl 13 (50 min)
Fredag på museet: japansk paketinslagning
Mio Nakamura tar med oss på en historisk tillbakablick i japansk paketinslagning och visar olika tillvägagångssätt att slå in paket.

8 & 15 december kl 14 (120 min)
Söndagsstudion: Julgranspynt av origami
Tillsammans med textil- och pappersformgivaren Jannike Djupsund får du i en workshop skapa stämningsfullt julpynt i papper. Välkommen in till museets studio!

13 december kl 13 (50 min)
Fredag på museet: Julgran designad av matematik
Hör Johannes Molin, matematiklärare och designer, berätta om the Infinite Indoor Tree – en julgran inspirerad av matematik och kärleken till trä.

Klicka här för att läsa mer om aktiviteterna.

Julsortiment i museibutiken & i Kafé Röhsska
I museibutiken finns ett julsortiment med allt från presentband i tyg och lackstänger till handstöpta ljus och julkaffe. Här hittar du också den perfekta julklappen för den design-, konsthantverk- och modeintresserade.

Under december månad serverar Kafé Röhsska Julfika med kaffe & lussekatt och Jultallrik som bland innehåller köttbullar, rödbetssallad, julskinka och Janssons frestelse.

Toppbild: Per Nylén.