Samlingen

Highlights

Medan vi bygger ny designhistorisk basutställning visar vi några favoriter från samlingen.

Just nu bygger vi en ny stor designhistorisk basutställning som öppnar 2024. Medan vi bygger den nya utställningen visas några utvalda favoriter ur samlingen i Arkitekturhallen på entréplanet och i trapphallen på våning två.

En handfull utvalda objekt sätter fokus på bredden i samlingen med allt från samtida konsthantverk till internationella designklassiker. På så sätt kan en Bohusstickning visas tillsammans med Per-Olov Landgrens varukorg Attention, och Pasi Välimaas monumentala verk Svart Rya hamna sida vid sida med en klassisk Italiensk Vespa.

Tills vi öppnar utställningen 2024 kan du även söka upp och läsa om många av föremålen i vår samlingsdatabas

Några föremål som visas i Highlights:

Svart Rya

Svart Rya (1990-tal) var ett mycket betydelsefullt verk för textilkonstnären Pasi Välimaa och en av de första han vävde själv. Det tog ett helt år att färdigställa den. Ryan är skapad av olika tyger som alla färgats i färgbad för att få skiftningar och liv i textilierna som innehåller många olika material: ull, lin, bomull, siden osv. Tygerna består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Visas i trapphallen på våning två.

Vespan

Vespan gjorde snabbt succé när den lanserades 1946 och lockade snabbt många köpare då den ansågs liten och lätt och därmed enkel att manövrera och gav bättre skydd mot väder och vind än konventionella mopeder och motorcyklar. Den är tillverkad av den italienska industrikoncernen Piaggio och formgiven av Corradino D’Ascanio.

Visas i trapphallen på våning två.

Vasen Äpplet

I vår samling finns Äpplet av Ingeborg Lundin. Vasen skapades redan för Hälsingborgsutställningen 1955 och blev snabbt en omtyckt klassiker. Den enkla formen samt avsaknaden av ytdekor är typisk för 1950-talets formspråk. När Ingeborg Lundin började arbeta för Orrefors 1947 var hon den enda kvinnliga formgivaren på glasbruket. Hennes glasföremål beskrivs ofta i termer som poetiska och fria, något som tydligt återspeglas i just Äpplet.

Visas i Arkitekturhallen.

Kundkorgen Attention

Kundkorgen Attention formgavs av Per-Olov Landgren för Gustavsbergs Porslinsfabrik i början av 1980-talet. Attention tillverkades i många olika färger för att matcha butikernas profiler.

Kundkorgen är ett föremål som kanske inte i första hand ses som ett designföremål, men den har en mycket genomtänkt design. Den har ett bärvänligt handtag, den smalnar av neråt så att den kan staplas och de perforerade sidorna gör korgen lättare att bära och tåligare genom att begränsa spridningen av eventuella sprickor.

Visas i Arkitekturhallen.

Toppbild: Highlights i Arkitekturhallen, foto: Kristin Lidell. Svart Rya, foto: Röhsska museet. Äpplet, Attention, Vespa, foto: Carl Ander.