Highlights

Medan vi bygger ny designhistorisk basutställning visar vi några favoriter från samlingen.

ARKITEKURHALLEN

Månbelysta nattgranar, modeikoner och välbekanta vardagsföremål. Välkommen till Arkitekturhallen där ett femtontal föremål visas av svenska formgivare. Displayen pågår från 22 mars till 11 september 2022.

TRAPPHALLEN

En handfull utvalda objekt sätter fokus på bredden i samlingen med allt från samtida konsthantverk till internationella designklassiker. På så vis kan Pasi Välimaas monumentala verk Svart Rya hamna sida vid sida med en klassisk Italiensk Vespa. Displayen på våning två pågår tills vidare.

Just nu bygger vi en ny utställning där unikt konsthantverk och mode kommer att visas tillsammans med serietillverkade designföremål från de senaste 200 åren. Tills vi öppnar 2024 finns många av föremålen att söka på via vår samlingsdatabas. 

Några föremål som visas i Arkitekturhallen

Glasskulpturen Vongole (2020) av Åsa Jungnelius föreställer en snäcka med en pärla i gapet. I pärlan speglas världen upp och ner vilket kan ses som en möjlighet att se saker på ett nytt sätt och få nya perspektiv. Först görs formen till snäckan, i ett eldfast material med en vinkelslip, där hålrummet i formen utgör snäckans form, medan själva pärlan i glas skulpteras för sig. Precis innan glasmassan stelnar sätts de olika delarna samman. Snäckan är ett återkommande motiv i Jungnelius konstnärskap.

Stolen Sketch Chair (2005) är designad genom att formgivarna gjort en skiss i luften. Skissen har registrerats med hjälp av motion capture-kamera och omvandlats till ett 3D-föremål i termoplast. Sketch Chair ingår i serien Sketch Furniture och är ett exempel på designgruppens Fronts experiment- och innovationslust med vilken de ofta kommit att förknippas med.

Som barn tillbringade Ellen Ehk mycket tid i den gamla skogen bakom sitt barndomshem, och skogen återkommer ofta i hennes konstnärskap. Bronsskulpturen Night tree #16 (2019) ingår i en serie med flera granar. Skulpturerna föreställer månbelysta nattgranar och är ett barndomsminne som konstnären bär med sig, fyllt av förlust och saknad av de träd som tyst mottog hennes fantasier och funderingar som barn. Som förlaga till skulpturerna användes riktiga plantor och kvistar.

Den första produkten av friluftsföretaget Fjällräven var en ryggsäck med avlastande aluminiumram anpassad för vandring. Under 1970-talet utvecklades fler ryggsäckar och 1978 lanserades ryggsäcken Kånken som riktade sig till svenska skolbarn för att förebygga ryggproblem. Den lilla Kånken mini lanserades 2002 för de yngre barnen. Namnet Kånken kommer från ordet kånka som betyder bära.

Kiss my lips och Stucco (2021) av Hanna Hansdotter ingår i serien Fading Prints, som är en samling skulpturer, som rör sig i ett tillstånd mellan det dekorativa och det slumpartade. Objekten är tillverkade i en teknik med avstamp i en industriell miljö och produktion med en idé att på ett repetitivt sätt skapa unika föremål med svulstigt ornamentala inslag. Dessa skulpturer är tillverkade av formblåst och försilvrat glas och dekorerade med glasfärg.

Några föremål som visas i Trapphallen

Svart Rya (1990-tal) var ett mycket betydelsefullt verk för textilkonstnären Pasi Välimaa och en av de första han vävde själv. Det tog ett helt år att färdigställa den. Ryan är skapad av olika tyger som alla färgats i färgbad för att få skiftningar och liv i textilierna som innehåller många olika material: ull, lin, bomull, siden osv. Tygerna består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Vespan gjorde snabbt succé när den lanserades 1946 och lockade snabbt många köpare då den ansågs liten och lätt och därmed enkel att manövrera och gav bättre skydd mot väder och vind än konventionella mopeder och motorcyklar. Den är tillverkad av den italienska industrikoncernen Piaggio och formgiven av Corradino D’Ascanio.

Den här svarta telefonen i bakelit och nickelpläterad mässingsplåt formgavs 1928/1929 av Bauhausformgivarna Richard Schadewell och Marcel Breuer och tillverkades för ett bostadsprojekt i Frankfurt.

Den tyska skolan Bauhaus grundades 1919 och är en av världens mest kända konst- och designskolor. Trots att skolan bara var verksam i 14 år är dess ideal om funktionell enkelhet inom design fortfarande uppskattad.

Toppbild & bilder: Highlights, foto: Ina Winther Åshaug, Röhsska museet. Vongole, Svart Rya, Vespa, foto: Carl Ander. Svart telefon, foto: Mikael Lammgård, Röhsska museet.