Samlingen

Highlights

Medan vi bygger ny designhistorisk basutställning visar vi några favoriter från samlingen.

Trapphallen

En handfull utvalda objekt sätter fokus på bredden i samlingen med allt från samtida konsthantverk till internationella designklassiker. På så vis kan Pasi Välimaas monumentala verk Svart Rya hamna sida vid sida med en klassisk Italiensk Vespa. Displayen på våning två pågår tills vidare.

Just nu bygger vi en ny utställning där unikt konsthantverk och mode kommer att visas tillsammans med serietillverkade designföremål från de senaste 200 åren. Tills vi öppnar 2024 finns många av föremålen att söka på via vår samlingsdatabas. 

Några föremål som visas i trapphallen:

Svart Rya

Svart Rya (1990-tal) var ett mycket betydelsefullt verk för textilkonstnären Pasi Välimaa och en av de första han vävde själv. Det tog ett helt år att färdigställa den. Ryan är skapad av olika tyger som alla färgats i färgbad för att få skiftningar och liv i textilierna som innehåller många olika material: ull, lin, bomull, siden osv. Tygerna består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Vespan

Vespan gjorde snabbt succé när den lanserades 1946 och lockade snabbt många köpare då den ansågs liten och lätt och därmed enkel att manövrera och gav bättre skydd mot väder och vind än konventionella mopeder och motorcyklar. Den är tillverkad av den italienska industrikoncernen Piaggio och formgiven av Corradino D’Ascanio.

Telefon i bakelit

Den här svarta telefonen i bakelit och nickelpläterad mässingsplåt formgavs 1928/1929 av Bauhausformgivarna Richard Schadewell och Marcel Breuer och tillverkades för ett bostadsprojekt i Frankfurt.

Den tyska skolan Bauhaus grundades 1919 och är en av världens mest kända konst- och designskolor. Trots att skolan bara var verksam i 14 år är dess ideal om funktionell enkelhet inom design fortfarande uppskattad.

Toppbild & bilder: Highlights, foto: Ina Winther Åshaug, Röhsska museet. Vongole, Svart Rya, Vespa, foto: Carl Ander. Svart telefon, foto: Mikael Lammgård, Röhsska museet.