High Lights

Upptäck föremål från några av Sveriges främsta formgivare. Medan vi bygger nytt visar vi några favoriter från samlingen.

Månbelysta nattgranar, modeikoner och välbekanta vardagsföremål. Välkommen till Arkitekturhallen där ett femtontal föremål visas av svenska formgivare. Displayen pågår från 22 mars till 11 september 2022.

Just nu bygger vi en ny utställning där unikt konsthantverk och mode kommer att visas tillsammans med serietillverkade designföremål från de senaste 200 åren. Tills vi öppnar 2024 finns många av föremålen att söka på via vår samlingsdatabas. 

Några föremål som är utställda

Glasskulpturen Vongole (2020) av Åsa Jungnelius föreställer en snäcka med en pärla i gapet. I pärlan speglas världen upp och ner vilket kan ses som en möjlighet att se saker på ett nytt sätt och få nya perspektiv. Först görs formen till snäckan, i ett eldfast material med en vinkelslip, där hålrummet i formen utgör snäckans form, medan själva pärlan i glas skulpteras för sig. Precis innan glasmassan stelnar sätts de olika delarna samman. Snäckan är ett återkommande motiv i Jungnelius konstnärskap.

Stolen Sketch Chair (2005) är designad genom att formgivarna gjort en skiss i luften. Skissen har registrerats med hjälp av motion capture-kamera och omvandlats till ett 3D-föremål i termoplast. Sketch Chair ingår i serien Sketch Furniture och är ett exempel på designgruppens Fronts experiment- och innovationslust med vilken de ofta kommit att förknippas med.

Som barn tillbringade Ellen Ehk mycket tid i den gamla skogen bakom sitt barndomshem, och skogen återkommer ofta i hennes konstnärskap. Bronsskulpturen Night tree #16 (2019) ingår i en serie med flera granar. Skulpturerna föreställer månbelysta nattgranar och är ett barndomsminne som konstnären bär med sig, fyllt av förlust och saknad av de träd som tyst mottog hennes fantasier och funderingar som barn. Som förlaga till skulpturerna användes riktiga plantor och kvistar.

Den första produkten av friluftsföretaget Fjällräven var en ryggsäck med avlastande aluminiumram anpassad för vandring. Under 1970-talet utvecklades fler ryggsäckar och 1978 lanserades ryggsäcken Kånken som riktade sig till svenska skolbarn för att förebygga ryggproblem. Den lilla Kånken mini lanserades 2002 för de yngre barnen. Namnet Kånken kommer från ordet kånka som betyder bära.

Kiss my lips och Stucco (2021) av Hanna Hansdotter ingår i serien Fading Prints, som är en samling skulpturer, som rör sig i ett tillstånd mellan det dekorativa och det slumpartade. Objekten är tillverkade i en teknik med avstamp i en industriell miljö och produktion med en idé att på ett repetitivt sätt skapa unika föremål med svulstigt ornamentala inslag. Dessa skulpturer är tillverkade av formblåst och försilvrat glas och dekorerade med glasfärg.

Toppbild: High Lights, foto: Ina Winther Åshaug, Röhsska museet.