Vem var Otto Schulz?
lör 12 feb

Öppning

Vem var Otto Schulz?

Hör forskaren Christian Björk berätta om Otto Schulz och akvarellskisserna som visas i den nya salen. Museichef Nina Due hälsar välkommen.

Den här helgen öppnar vi Torsten och Wanja Söderbergs sal och återöppnar Falk Simons silversamling och Barockkammaren.

Öppning av Torsten och Wanja Söderbergs sal
Nina Due, museichef, berättar om museets nya sal. I salen finns utställningskataloger och digitala artiklar om designpriset Torsten & Wanja Söderbergs pris tillgängliga. Här hittar du även möbler designade av tidigare pristagare som bland annat Mats Theselius, Front Design, Margrethe Odgaard.

Vem var Otto Schulz? Ett forskningsprojekt
Oväntade materialkombinationer och säreget formspråk. Forskaren Christian Björk berättar om vilket utrymme Schulz fått i historieskrivningen och hur det kom sig att han blev något av en outsider i ämnesfältet.

Christian Björk berättar brett om Schulz och Firma Boet. Björk föreläser om Schulz karriär som formgivare, inredningsarkitekt, publicist och entreprenör. Otto Schulz grundade inredningsbutiken Boet år 1920 och den blev snabbt vida känd och omtalad för sin stora inspirationsvåning, Mönstervåningen Boet som under några decennier var jämförbar – men också konkurrerande till – inredningsavdelningen på Nordiska Kompaniet eller Firma Svenskt Tenn i Stockholm.


Foto: porträttbild, Christian Björk. 

Christian Björk (född 1976) är fil dr i konstvetenskap och lektor i designhistoria på Konstfack i Stockholm. Han har skrivit flera designhistoriska böcker med fokus på inredningsarkitektur och möbeldesign från epokerna Swedish Grace och Swedish Modern. Hans forskning om Otto Schulz och Firma Boet har finansierats av Torsten Söderbergs Stiftelse och kommer att presenteras i en publikation.

I salen finns ett urval skisser från museets samling som Björk forskat på.

INFÖR DITT BESÖK
Det är begränsat antal platser, ingen föranmälan krävs.

Antalet deltagare anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer för allmänna sammankomster. För att se till att våra besökare kan hålla tryggt avstånd erbjuder vi presentationer i Auditoriet för sittande publik.

Programpunkten sker i samarbete med Folkuniversitetet.

Toppbild: Inredning till konditori Bräutigam, akvarell av Otto Schulz, Boet, 1917, ur Röhsska museets samling.

  • lör – 12 feb
  • 13:00 – 14:15
  • Ingår i entréavgiften
  • Auditoriet, Röhsska museet
  • Barockkammaren Falk Simons silversamling Torsten och Wanja Söderbergs läsesal