Japansk paketinslagning

Fredag på museet

Japansk paketinslagning

Varje fredag träffas vi på Röhsska museet för att fördjupa oss i design och konsthantverk från olika perspektiv. Mio Nakamura tar med oss på en historisk tillbakablick i japansk paketinslagning och visar olika tillvägagångssätt.

Legenden säger att japansk paketinslagning härstammar från Shintoismen där gåvorna till gudarna slogs in utifrån särskilda bestämmelser vad det gäller färg- och snörval. Idag är reglerna fortfarande strikta vid till exempel bröllop och begravningar men annars är det relativt fritt att tolka traditionen.

Parallellt till paketinslagning med papper finns även en tradition där ett tygstycke används för inslagning. Tygstycket som kallas för Furoshiki framhävs som ett miljövänligare alternativ än engångsmaterial.

I slutet av den här föreläsningen visar Mio Nakamura hur du kan slå in paket både med papper och Furoshiki. Mio är född och uppvuxen i Japan och har bott i Göteborg i över 30 år. Hon ger workshops i Origami, japansk paketinslagning och Mizuhiki – konsthantverk med papperssnöre.

Föredraget pågår cirka 50 minuter. För de som vill stanna kvar och fika finns kaffe och tilltugg att köpa i Kafé Röhsska. Begränsat antal platser, ingen föranmälan krävs.

Toppbild: Paketinslagning, foto: Mio Nakamura