Japansk paketinslagning

Japansk paketinslagning

Mio Nakamura tar med oss på en historisk tillbakablick i japansk paketinslagning och visar olika tillvägagångssätt.

Legenden säger att japansk paketinslagning härstammar från Shintoismen där gåvorna till gudarna slogs in utifrån särskilda bestämmelser vad gäller färg- och snörval. Traditionen levde vidare inom samurajkulturen, där det fanns strikta regler över hur gåvorna skulle slås in och smyckas så att de passade för olika former av ceremonier. Traditionen lever vidare och än idag är reglerna strikta, vid t ex olika högtider.

Mio Nakumra är född och uppvuxen i Japan och har bott i Göteborg i över 30 år. Hon ger workshops i origami, japansk paketinslagning och Mizuhiki – konsthantverk med pappersnöre.

JUL PÅ MUSEET

Den andra advent är du välkommen på japansk paketinslagning, workshop och glöggmingel. Röhsskas designade julgran, som bygger på Fibonaccis talföljd, är utställd i Arkitekturhallen. Mingla med alkoholfri glögg och pepparkakor i Studion. I St Agnes café erbjuds flera julinspirerade alternativ med både mat och fika.

Museibutiken har fyllt på med julsortimentet, allt från änglaspel till keramikgranar och pussel. Här hittar du också den perfekta julklappen för den design-, konsthantverk- och modeintresserade. Du kan även köpa museikortet – julklappen som varar ett helt år. Med museikortet har du fri entré till museets alla utställningar, föreläsningar och workshops. Kortet gäller också på Göteborgs konstmuseum och Göteborgs stadsmuseum. En förhöjd avgift kan förekomma i samband med tillfälliga utställningar.

Toppbild: japansk paketinslagning, foto: Mio Nakumra.