Fredag på museet: Maktperspektiv

Fredag på museet: Maktperspektiv

Vad handlar museets samling om? Den här fredagen samtalar Residens Röhsskas stipendiat Kiyoshi Yamamotos och museichef Nina om museets samling.

Vad handlar museets samlingar om? Och varför ska vi samla föremål som tillhör andra kulturer? Textilkonstnären Kiyoshi Yamamoto och museichef Nina Due tittar på ett par utvalda objekt och hur de hamnade i Röhsska museets samling och vad det betyder för debatten om avkolonisering baserat på Yamamotos möte med museets samlingar.

Kiyoshi Yamamoto är textilkonstnär, verksam i Bergen, Norge och är Residens Röhsskas första stipendiat. Han arbetar ämnesöverskridande och har erfarenhet och hantverksskicklighet i sina val av material. Med stor vana av att arbeta processinriktat och interaktivt, tar han sig an samtida samhällsaktuella ämnen med stor nyfikenhet. Med insyn i maktstrukturer, frågor kring representation och mänskliga beteenden arbetar Yamamoto nära den enskilda människan.

Kiyoshi Yamamoto (1982-) har sin utbildning från Bergen School of Art and Design, Escola de Bellas Artes, Rio de Janeiro, Brasilien och St. Martin’s School of Art and Design i London, England. Yamamoto har haft ett antal separatutställningar, bland annat i Kunsthall Oslo, Kunstnerforbundet, Norske Grafikere och Soft Galleri. Hans verk inkluderar bland annat inköp av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, KODE konstmuseer och kompositörshus, Equinor Art Collection, Hurtigruter, Stortinget och den norska ambassaden i Brasilia. Yamamoto är universitetslektor med inriktning färgfält vid fakulteten för konst, musik och design vid universitetet i Bergen.

Praktisk information

Årets program sker digitalt och den förinspelade föreläsningen släpps på webben när programaktiviteten börjar. Det finns möjlighet att se programmet till och med 20 maj 2021. Klicka här för att komma till sidan. 

Föreläsningen sker på norska.

Läs mer om Residens Röhsska Kiyoshi Yamamoto här. 

Toppbild: Kiyoshi Yamamoto, foto: Kari Aasen.