Föreläsningar & samtal

Designfrukost: Hållbarhet utan konstnärlig kompromiss 

Passerade tillfällen
Fre 28 april 2023
09:00 – 10:30
Auditoriet
Fri entré, föranmälan krävs

I slutet av april bjuder Förvaltningen för kulturutveckling in till designfrukost på Röhsska museet. De bjuder på frukost och du får möjlighet att träffa andra verksamma inom fältet. Frukosten hålls på temat Hållbar eller utbytbar, från handboken Vad är grejen med design?

Mode har nästan blivit synonymt med hållbarhetsutmaningar. Hur tänker vi kring modets, och i förlängningen designens, roll när det kommer till hållbarhet och konstnärliga aspekter? Kan vi verka hållbart och klokt – utan att kompromissa med det konstnärliga?  

Frukostens tema kan ni läsa mer om i handboken Vad är grejen med design? Du får ditt eget exemplar vid designfrukosten 28 april. 

Inbjudna aktörer samtalar om frågor som rör hållbarhet och konstnärlighet, och du får en introduktion till vår kommande utställning Nordiskt mode nu: Stickat och tryck, där frågor kring hållbarhet utifrån sociala, miljömässiga och konstnärliga aspekter lyfts.

Medverkande samtalsgäst är Alva Johansson som tillsammans med Maja Freiman 2019 grundade design- och reparations-studion Main Nué. Genom konceptuella lagningar och återvinning av textilier och plagg räddar Main Nué material från att hamna på det växande avfallsberget. Main Nués autenticitet ligger i uttrycket som är hantverksmässigt och kombinerar en balans mellan råhet och hög precision. Med konstnärlighet, hantverk och humor visar de vägen för hur framtidens mode kan handla om att lappa ihop det förflutna för att forma det nya.

Designduon Alva Johansson och Maja Freiman träffades under sin kandidatutblidning på Textilhögskolan i Borås och blev nyligen nominerade till Elle awards i kategorin Årets framtidshopp 2023.

Anmäl ditt deltagande här

Designfrukost är ett samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling.  

Bild: Illustration av Elin Svensson (beskuren). Ur handboken Vad är grejen med design?