Sápmi runt hörnet

  • Bild från uställningen "Sápmi runt hörnet". Konstnär: Leila Nutti
  • Bild från uställningen "Sápmi runt hörnet". Konstnär: Majjen Eira
  • Bild från uställningen "Sápmi runt hörnet". Konstnärer: Laila Brandsfjell och Majjen Eira

Samisk formgivning förknippas ofta med slöjdens traditionella material och metoder, men bland unga samiska konsthantverkare och designers finns också många exempel på sökande efter andra uttryck och möjligheter. Maria Vinka, same och formgivare utbildad vid HDK – Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, har tagit initiativ till projektet Sápmi runt hörnet. Inför utställningen har hon samlat sju samiska kollegor från Sverige och Norge till en workshop där de tagit fram nya, tryckta mönster för textil.

Maria Vinka menar att medan den samiska slöjden länge varit välkänd och befunnit sig på en hög nivå är samisk design fortfarande ett begrepp som väntar på att fyllas med innehåll. Det är inte ovanligt att designföretag utan koppling till den samiska kulturen använder eller låter sig inspireras av samiska mönster eller dekorer. Men Maria Vinka menar att samerna själva måste ta större plats på designfältet och själva ta makten över frågorna kring hur det samiska ska kunna tolkas och komma till uttryck i vår tids design.

Projektet Sápmi runt hörnet är genomfört av Maria Vinka med stöd av ett projektbidrag från Göteborgs stad. Inbjudna deltagare är Laila Brandsfjell, Sandra Blind, Ove Stødle, Johanna Huuva, Leila Nutti, Cecilia Unnes, Majjen Ristiina Eira och Maria Vinka.

Vernissage: 7 februari kl 17:30. Utställningen pågår till och med den 26 februari.

Kategori: Utställningar

Dela: