Ny unik vas i museisamling

  • Vas, Ellen Meyer, 1913, RKM 90-2015, Foto: Mikael Lammgård, Röhsska museet

Under 2015 samlade Röhsska museet in 118 nya föremål till samlingen. En spektakulär vas, av den relativt okända glaskonstnären Ellen Meyer, är en av årets höjdpunkter. Vasen köptes på auktion och donerades till museet av Röhsska Konstslöjdmuseets Vänner.

Jugendvas
Den lilla glasvasen från 1913 är 16 cm hög och utförd i gult underfång och vitt och grönt överfång med slipad dekor av trollsländor och bladverk. Den är ett typexempel på jugendstilen, med sitt naturinspirerade och sirliga motiv. Undertill är vasen signerad Ellen Meyer Reijmyre A E Boman 1913 No 308 UNIK.

Kvinnlig formgivare
Ellen Meyer var anställd vid Reijmyre 1913 – 1914 för att teckna förlagor och Axel Enoch Boman var glasslipare. Det finns endast något halvdussin kända föremål signerade Ellen Meyer och gåvan utgör ett viktigt tillskott till museets samling av jugendglas. Museet arbetar aktivt med att förvärva arbeten av kvinnliga formgivare som tidigare inte varit representerade i samlingarna.

Nyförvärv på webben
I TV-programmet Antikrundan den 28 januari 2016 syns vasen innan den kom till museet, då inköpt av en liten flicka på loppmarknad. Vasen är nu utställd i Röhsska museets Formhistoria 1800 – idag. Årets nyförvärv presenteras också fortlöpande i webbkatalogen ”Sök i Samlingen”.

Dela: