Pressmeddelande: Daniel Rybakken vill återskapa dagsljusets undermedvetna påverkan på oss

  • Daniel Rybakken. Foto: Kalle Sanner

Den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken är årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris. Hans utställning Daylight and Objects visas på Göteborgs stadsbibliotek från och med den 5 november.

Daniel funderar på vad ljuset kan göra med människors undermedvetna, hur dagsljuset påverkar oss och vår miljö. Vad kan en lampa skapa i ett rum beroende på var den är placerad? Hur kan ett rum kännas litet, mörkt och instängt en sen novemberkväll medan det känns stort, luftigt och ljust en tidig junimorgon? Med noggrannhet och precision arbetar han fram sina objekt. Hans designprocesser tar tid, att jobba med ljus tar tid. Han testar, utforskar och undersöker för att få fram den rätta känslan.

Daniel är född 1984 i Oslo där han har läst på AHO, Högskolan för arkitektur och design. Han har en Master i Fine Arts från HDK – Högskolan för design- och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Nu bor han och är verksam i Göteborg där han driver Studio Daniel Rybakken i Majorna. Han har vunnit flera internationella priser för sin design och har samarbetat med en rad designproducenter.

Utöver prissumman på en miljon svenska kronor och en utställning tas en katalog fram av Happy F& B samt en dokumentärfilm av Stavfel produktion i pristagarens ära. Både katalogen och filmen går att se på plats i utställningen.

Utställning på Göteborgs stadsbibliotek

Nytt för i år är att utställningen visas på Göteborgs stadsbibliotek, något som Röhsskas museichef Nina Due ser som positivt.

– Att ha en utställning på Göteborgs stadsbibliotek ger Röhsska museet en möjlighet att nå nya målgrupper, till exempel är utställningen översatt till engelska och en del till arabiska. Vi samarbetar med statsbibliotekets avdelningar som har olika temaveckor under utställningens period med bland annat temat design, säger Nina Due.

Under v.47 samarbetar Röhsska museet med HDK – Högskolan för design- och konsthantverk som anordnar OPEN WEEK – Göteborgs designfestival. Då lånar museet ut lokaler till designstudenternas alternativa examensutställning och Daniel Rybakken håller en föreläsning på Göteborgs stadsbibliotek.

Daylight and Objects

Utställningen Daylight and Objects pågår mellan 5 november 2017 och 18 februari 2018 på Göteborgs stadsbibliotek och det är fri entré. Under utställningsperioden hålls visningar, workshops och föreläsningar.

Vernissage är söndag 5 november klockan 12:00 på Göteborgs stadsbibliotek, pristagaren Daniel Rybakken och Röhsskas museichef Nina Due är på plats. Fri entré

Ackreditering för media:

Pressvisning är torsdag 2 november klockan 10:00, på Göteborgs stadsbibliotek, i närvaro av Daniel Rybakken, fil.dr.h.c. Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs Stiftelse, Röhsska museets chef Nina Due och Röhsskas utställningsarkitekt Bodil Gyllenberg-Pernevi.

Prisceremonin äger rum lördag 4 november, med möjlighet till fotografering. Från klockan 15:00 serveras förfriskningar och klockan 16:00 startar prisceremoni i Göteborgs universitets aula, Vasaparken, och följs direkt därefter av en förhandsvisning av utställningen på Göteborgs stadsbibliotek. Prisceremonin är för speciellt inbjudna och press.

För deltagande vid pressvisning och/eller prisceremonin, kontakta kommunikatör: Emma Aronsson, emma.aronsson@kultur.goteborg.se eller 031-368 32 48

Dela: