Röhsska c/o Hammarkullekarnevalen

  • Foto: Mikael Lammgård / Röhsska museet
  • Foto: Mikael Lammgård / Röhsska museet

Sedan 2009 har Hammarkullekarnevalen och Röhsska museet samarbetat i flera gemensamma projekt tillsammans med barn och unga. Syftet med detta är att skapa mötesplatser och sammanhang för barn med olika bakgrunder. Den kreativa processen hjälper barnen att komma närmare varandra och genom ett deltagande i ung ålder kan relationer fördjupas eller skapas. Karnevalskonsten är till för alla!

Detta år erbjuder Röhsska museet en aktivitet i två delar. En där barnen designar sin egen karnevalströja och övar in årets dans och en där de dansar i barnkarnevalståget tillsammans. Nytt för i år är att aktiviteterna hålls på plats i Hammarkullen. Lämplig ålder är i första hand 6-10 år med medföljande vuxen, men alla är förstås välkomna. Ingen föranmälan krävs.

1, Förbered dig på vår öppna workshop!

21 maj, kl 12-16

Är du eller ditt barn mellan 6-10 år och vill dansa i Sveriges största karnevalståg?  Kom då till vår öppna workshop! Här får alla barn designa sin egen karnevalströja med hjälp av Röhsskas konstpedagog Amanda. Färgstarkt och fritt formger vi med fingerfärg, så tänk på att det kan bli kladdigt. Samtidigt pågår en fartfylld dansworkshop där Röhsskas danspedagog Benedikte lär ut årets dans inför nästa veckas barnkarnevalståg. Vi har tillgång till musik, speglar och en scen. Vi delar även ut kartor över karnevalsområdet inför kommande dansdag, så att alla lätt ska hitta rätt. Kanske tar du med dig din mamma, storasyster, lillebror eller bästa kompisen? Välkommen!

Plats: Mixgården (fritidsgård), Hammarkulletorget 36

2, Nu går barnkarnevalståget!


28 maj, kl 11.30-15 (Obs! extrainsatt tillfälle redan kl 10.30!)

Nu är det dags för barnkarnevalståget! Nu får barnen äntligen möjlighet att visa upp dansen de övat på (för er som inte var med på förra tillfället, finns nu ett extrainsatt tillfälle, se text längre ner) Det är en hel del tider att hålla ordning på idag, så läs noga. Vi träffas kl 11.30 utanför Mariakyrkan och förbereder oss för en dag full av dans! Barnkarnevalståget startar kl 12 och vi dansar i tåget tillsammans med våra pedagoger och kompisar. Räkna med att tåget tar runt en och en halv timme. 14.15 samlas vi igen vid Mariakyrkan och 14.45 är det dags för vår grupp att dansa på scenen. Alla deltagande barn får mat och tivolibiljetter från Hammarkullekarnevalen. Hoppas att vi ses!

Extrainsatt tillfälle! För er som missade förra veckans tillfälle så finns det nu en ny chans att lära sig dansen innan karnevalstågets avfärd. Danspedagog Benedikte finns på gräsplätten precis vid Mariakyrkan mellan kl. 10.30 – 11.30 med högtalare och färgglada band som barnen dekorerar sig med. Leta efter två stora svartvita beachflaggor med Röhsskas logga på, för att hitta oss.

Glöm ej att ta med egen dryck och att klä dig efter väder! Tänk även på att vara ute i god tid när du åker hit, det är många som åker till Hammarkullen under denna helg.

Mötesplats: Mariakyrkan, Bredfjällsgatan 1

Dansen och låten hittar ni på denna länk:
https://www.youtube.com/watch?v=3OOIvx8wSro&t=178s

——-
Medverkande:

Koordinator och konstpedagog, Röhsska museet: Amanda Eriksson
Danspedagog samt koreografi årets dans: Benedikte Esperi
Musik: Harriet Ohlsson och Klas-Fredrik Torsson, ”Det här är vår stad”

Om arrangörerna:

Röhsska museet för mode, design och konstslöjd är en kommunal institution med hemvist i Göteborg Stads Kulturförvaltning. För att tillgängligöra våra ämnesområden för barn och unga arbetar vi med mötet mellan olika konstformer som pedagogisk metod. Hammarkullekarnevalen är sedan 1975 en årlig tradition i Hammarkullen. Karnevalen startades av ungdomar och vuxna genom ”Frisco projektet” på Hammarkullens fritidsgård. Hammarkullen har ca 8000 invånare med rötter från i stort sett hela världen.

Transport:

Ta spårvagn 4, 8 eller 9 från Göteborg med destination Angered. Kliv av vid hållplats Hammarkullen!

Andra frågor eller funderingar? Mejla vår koordinator och konstpedagog Amanda Eriksson på amanda.eriksson@kultur.goteborg.se

Dela: