Röhsska museets vänners vårutflykt 24 maj 2018

Årets vårutflykt går till slottet Tjolöholm söder om Kungsbacka. Tjolöholm byggdes av James Fredrik Dickson och framför allt hans hustru Blanche mellan åren 1898-1904.

1897 utlyste Dickson en arkitekttävlan om ett slott i elisabetansk stil och trots sin andraplats med bidraget ”Hobgoblin” gick uppdraget att rita slottet till Lars Israel Wahlman. Inspiration hämtades, inte minst, från den brittiska Arts- & Craftrörelsens förkärlek för materialäkthet och högkvalitativt konsthantverk.

Kort efter att slottet påbörjats avled James Fredrik Dickson till följd av blodförgiftning som han fått genom att vira blyhaltigt papper från en flaska om ett skadat finger för att stämma blod, och slottsbygget fullföljdes av Blanche Dickson.

Program
09.00     Avgång buss till Tjolöholm från Götaplatsen.

09.45     Anländer till Tjolöholms slottsentré där vi möts av VD för slottet, Maria Sedén och slottets kulturchef, Karin Kvicklund.

10.00     Kaffe och smörgås serveras i Herrummet. Rummets marmorklädda väggar och mjuka soffor skapar en avslappnad atmosfär. Det anslutande rökrummet inreddes enligt sekelskiftets mode i morisk stil och sägs vara det enda rummet på slottet där rökning var tillåten.

10.45     Visning av slottet under temat Downton Abbey. I utställningen ”Downton – I nöd och lust” ges nya perspektiv på kulturhistorien runt kärlek, bröllop och äktenskap för herrskap och tjänstefolk i början av 1900-talet. Vi kommer att mötas av kläder som burits av flera av seriens kärlekspar, så som Lord och Lady Grantham, Carson och Mrs Hughes, Mr Bates och Anna med flera. Självklart kommer vi att få en rundvandring i slottet.

12.15     John Taylor, jovialisk herre känd från Trädgårdsdags i SVT, berättar om livet som slottsträdgårdsmästare på Tjolöholm. Vi kommer att få en beskrivning av hur slottsträdgården kommer att utvecklas i de ursprungliga tankarna.

13.30     Transporteras vi med bussen till Storstugan för lunch.

15.00     En kort promenad till allmogebyn som byggdes av Blanche Dickson i nationalromantisk stil för slottets arbetare. Här skall vi bl.a. besöka Esters hus som är det sista som renoveras. Ester Karlsson var den sista av arbetarna att flytta från Tjolöholm.

16.00     Avgång buss till Göteborg.

17.00     Avslutning vid Götaplatsen

Kostnad: 500 kr p/p räknat på 25 personer (inkluderande buss t o r, guidningar, förmiddagskaffe och lunch). Begränsat antal.

Bindande anmälan med kontaktuppgifter till Cecilia Falkman senast torsdag 19 april,

e-post cjf@fid.se eller tel 031-160058.

En bekräftelse om deltagande skickas ut när anmälningstiden gått ut. Därefter görs inbetalning till Vänföreningens bankgiro 5150-5360.

Lunchmenyn är ännu inte fastställd, men ange behov av anpassad kost i anmälan!

Tomas Söderberg

Ordförande

Dela: