Röhsska museets vänner: program våren 2016

  • I anslutning till utställningen Lisa Larson – Sextio år med keramik berättar Love Jönsson om Lisa Larsons långa liv med keramik och om samarbeten.
  • I likhet med många andra konstindustrimuseer grundades Röhsska museet med hjälp av privata donationsmedel. Museet bär sitt namn efter de två grosshandlarbröderna Wilhelm Röhss (1834–1900) och August Röhss (1836–1904) som genom en testamentarisk gåva möjliggjorde uppförandet av museet. Foto: Carl Ander, Röhsska museet

Som vän till Röhsska museet får du möjligheten att fördjupa dina kunskaper inom museets områden.
Du blir inbjuden till föreläsningar och aktiviteter, och du bidrar till inköp av viktiga föremål till museets samlingar. Röhsska museets vänner hälsar dig varmt välkommen till höstens aktiviteter och sammankomster.

Onsdag 10 februari klockan 11.00
OBS. Tiden är ändrad och det kommer inte att vara Lisa Larson som visar utställningen. 
Visning Lisa Larson
I anslutning till utställningen Lisa Larson – Sextio år med keramik berättar Love Jönsson om Lisa Larsons långa liv med keramik och om samarbeten med Gustavsberg, Rosenthal och andra kända fabriker. Exklusivt för Vänföreningens medlemmar. Begränsat antal. Anmälan senast måndag 8 feb till Cecilia Falkman, cjf@fid.se eller 031-160058. Samling i receptionen.

Tisdag 15 mars klockan 18.00
Föredrag Lisa Larson – Keramiker och designer
Fil mag Märta Holkers, Stockholm, presenterar Lisa Larssons arbete. Märta Holkers är en välkänd expert inom områdena konst och konsthantverk och författare till en rad böcker, bland annat monografin Lisa Larson: keramiker som kom i sin senaste upplaga 2014.
Lokal: Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6-8.
Ingen anmälan. Arrangeras i samverkan med Vänföreningen.

Onsdag 20 april klockan 11.00
Visning Tonie Lewenhaupt
Skribenten och modeprofilen Tonie Lewenhaupt visar utställningen Bara det bästa – Modedräkter ur Tonie Lewenhaupts donation. Utställningen innehåller ett urval ur den omfattande samling plagg som Tonie Lewenhaupt under de senaste 20 åren skänkt till Röhsska museet. Det finns också möjlighet att köpa ett signerat exemplar av Tonie Lewenhaupts nya bok Minnets kläder till specialpris.
Exklusivt för vänföreningens medlemmar. Begänsat antal. Anmälan senast måndag 18 april till Cecilia Falkman, cjf@fid.se eller 031-160058. Samling i receptionen.

Tisdag 26 april klockan 17.00
Årsmötesförhandlingar.
Särskild kallelse kommer att skickas ut.

Tisdag 26 april klockan 18.00
Föredrag Från utmobbad och bortglömd till superhet världskändis –
om möbelarkitekten Axel Einar Hjorth
Axel Einar Hjorth var chefsarkitekt på NK 1927-1938 och hans särpräglade möbler och inredningar visades i mellankrigstidens stora utställningar i Sverige och utomlands. I den svenska designhistorien har han dock blivit mer eller mindre bortglömd fram till alldeles nyligen. Christian Björk, doktorand vid Stockholms universitet, diskuterar med utgångspunkt i Axel Einar Hjorths verksamhet hur funktionalismens historia skrivits under efterkrigstiden.

Är det ideologiska överväganden som gör att vissa formgivare, utställningar och formspråk återkommer i bok efter bok, medan andra glömts bort? Och vad är det som gör att en formgivare som Hjorth skrivs in i designhistorien igen? Arrangeras i samverkan med Vänföreningen. Ingen anmälan. Lokal: meddelas tillsammans med kallelsen till årsmötet.

Efter föredraget samlas vi till supé i museets kafé. Kostnad: 250 kr/p
Bindande anmälan till supén fredag 15 april till Cecilia Falkman, cjf@fid.se eller 031-160058

Tisdag 24 maj klockan 17.00
Besök på Göteborgs Auktionsverk
Adress: Värmlandsgatan 2, precis vid Stenas Danmarksterminal.
Chefintendent Maria Ödman inleder med att berätta om Göteborgs Auktionsverk och dagens auktioner. Därefter guidar oss vd Lena Heldt runt och berättar om föremålen som är med på vårens kvalitetsauktion. Begränsat antal. Anmälan senast 10 maj till Cecilia Falkman, cjf@fid.se eller
031-160058

Fredag 10 juni klockan 13.00
Joe Hedlund Visning
Förhandsvisning av utställningen Joe Hedlund – Konsten som hem, hemmet som konst med konstnären Joe Hedlund. I utställningen visas exempel på konstnärens rika samlingar av bl.a. kinesiskt stengods och allmogeföremål tillsammans med hans måleri och brev. Utställningen kretsar kring korrespondenser mellan konstarterna och synen på hemmet som ett allkonstverk där varje detalj har betydelse för helheten. Exklusivt för vänföreningens medlemmar. Begränsat antal. Anmälan senast onsdag 8 juni till Cecilia Falkman, cjf@fid.se eller 031-160058. Samling i receptionen. Möjlighet till gemensam lunch kl 12.00 på museet. Betalas av var och en direkt till kaféet. Anmäl deltagande i lunch samtidigt med anmälan till visningen.

/ Tomas Söderberg, Ordförande

Ta del av information från museet.
Röhsska museet har alltmer övergått till elektronisk information om vad som händer på museet. Information om permanenta och tillfälliga utställningar, vernissager, visningar, workshops och föredrag finns här på museets hemsida. Den som har möjlighet och är intresserad av det, kan få vernissageinbjudningar och annan information direkt till sin elektroniska brevlåda.
Skriv in namn och e-postadress nedanför och klicka på sänd.

För medlemmar i Röhsska museets vänner som inte kan eller inte är intresserade av elektronisk information fungerar givetvis medlemskortet som vernissagekort. Vänföreningen kommer även i fortsättningen att skicka ut vår- och höstprogram och kallelse till årsmöte på papper.

Årsavgift för medlemskap
Enskild medlem: 200 kr
Familjeavgift, (två vuxna och barn under 18 år): 300 kronor
Junior (18-30 år): 100 kronor
Företag och organisationer : 10 000 kronor

Avgift för ständigt medlemskap
Enskild medlem: 2 000 kronor
Familjeavgift, (två vuxna och barn under 18 år): 3 000 kronor

Gå med i vännerna redan idag!
Allt du behöver göra är att sätta in pengarna på något av nedanbestrivna konton. Ange ditt namn och din adress så skickas medlemskortet hem till dig.
Postgirokonto: 4 06 68-6
Bankgirokonto: 5150-5360

Namn      E-postadress      

Vänförening logotyp

Dela: