Utställning av Daniel Rybakken – årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris

  • Daniel Rybakkens objekt Ascent
    Daniel Rybakkens objekt Ascent. Foto: Daniel Rybakken
  • Daniel Rybakkens objekt Light Trey. Foto: Daniel Rybakken
  • Daniel Rybakken och Kalle Sanners objekt Layers installation Day. Foto: Kalle Sanner
  • Daniel Rybakken. Foto: Kalle Sanner

Mottagare av årets Torsten och Wanja Söderbergs pris går till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken.

Prisnämndens motivering:
Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus.

Daniel Rybakken (f. 1984) är född i Oslo och utbildad på AHO, Högskolan för arkitektur och design i Oslo. Han har en Master i Fine Arts från HDK Högskolan för design- och konsthantverk. Han bor och är verksam i Göteborg där han sedan 2008 driver Studio Daniel Rybakken i stadsdelen Majorna.

Subconsious effects of daylight, hans examensarbete från HDK 2008 tog sin utgångspunkt i hur dagsljuset påverkar oss. Bland annat väckte ett bord som efterskapade refektioner av solljus i golvet uppmärksamhet när det visades på möbelmässan i Milano samma år.

Daniel Rybakken har fortsatt att utforska ljus och belysning, som i en serie lampor för italienska Luceplan och i ljusinstallationen Daylight Entrance (Stockholm 2009), där 6500 lysdioder i ett slutet trapphus skapar en upplevelse av dagsljus inomhus. Som ljusdesigner har han idag vunnit internationellt erkännande med flera utställningar bakom sig, som Layers installation i Paris 2012.

2014 fick han – utan att ha någon som helst erfarenhet av möbeldesign– ett erbjudande om att inleda ett samarbete med finska Artek, grundat av Alvar Aalto 1935. Med det breddade han sitt arbetsfält.

Torsten och Wanja Söderbergs pris
Torsten och Wanja Söderbergs pris instiftades 1994 av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser till hundraårsminnet av Torsten Söderbergs födelse. Sedan 2014 ansvarar Torsten Söderbergs Stiftelse, för prisets kontinuitet. Utmärkelsen, som med en prissumma på en miljon kronor är världens största designpris i sitt slag, ges årligen till en framstående formgivare från Norden. Pristagaren utses av en nämnd med representanter från Röhsska museets nordiska systermuseer.

Röhsska museet visar 5 november 2017–18 februari 2018 en utställning av och med årets pristagare på Stadsbiblioteket Göteborg. Adress Götaplatsen 3. Fri entré under bibliotekets öppettider vardagar 09.00–21.00, lördag – söndag klockan 11.00–18.00. Inom kort kommer mer information om programverksamhet knuten till utställningen.

Kategori: T & W Söderbergs pris

Dela: