Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017 går till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken

  • Foto: Kalle Sanner
  • Foto: Kalle Sanner
  • Ascent, Daniel Rybakken. Foto: Kalle Sanner och Daniel Rybakken
  • Light Tray, Daniel Rybakken. Foto: Kalle Sanner och Daniel Rybakken
  • Daylight entrance, Daniel Rybakken. Foto: Kalle Sanner
  • Counterbalance, Daniel Rybakken. Foto: Kalle Sanner och Daniel Rybakken

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Daniel Rybakken årets pris om 1 miljon svenska kronor.


Prisnämndens motivering:

Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus.

–Jag känner mig stolt och tacksam. Det är såklart fantastiskt att få ett sådant här pris, säger Daniel Rybakken.

– För mig är arbetsprocessen lika viktig som resultatet. Jag låter arbetet ta tid och vill hitta fram till ett eget uttryck. Så har det alltid varit för mig. Jag vill att något mer ska hända i mötet med produkten. Jag vill väcka tankar. Så att mitt arbete lyfts fram är väldigt roligt, säger Daniel Rybakken.

Daniel Rybakken (f. 1984) är född i Oslo och utbildad på AHO, Högskolan för arkitektur och design i Oslo. Han har en Master i Fine Arts från HDK Högskolan för design- och konsthantverk. Han bor och är verksam i Göteborg där han sedan 2008 driver Studio Daniel Rybakken i stadsdelen Majorna.

Subconsious effects of daylight, hans examensarbete från HDK 2008 tog sin utgångspunkt i hur dagsljuset påverkar oss. Bland annat väckte ett bord som efterskapade refektioner av solljus i golvet uppmärksamhet när det visades på möbelmässan i Milano samma år.

Daniel Rybakken har fortsatt att utforska ljus och belysning, som i en serie lampor för italienska Luceplan och i ljusinstallationen Daylight Entrance (Stockholm 2009), där 6500 lysdioder i ett slutet trapphus skapar en upplevelse av dagsljus inomhus. Som ljusdesigner har han idag vunnit internationellt erkännande med flera utställningar bakom sig, som Layers installation i Paris 2012.

2014 fick han – utan att ha någon som helst erfarenhet av möbeldesign– ett erbjudande om att inleda ett samarbete med finska Artek, grundat av Alvar Aalto 1935. Med det breddade han sitt arbetsfält.

Närmast väntar nu en utställning om och med pristagaren Daniel Rybakken som produceras av Röhsska museet och visas på Stadsbiblioteket Göteborg. Den öppnar 5 november.

Själva prisceremonin är 4 november i Göteborg.

Urval tidigare utnämnelser
2014 fick Daniel Rybakken som första skandinav någonsin det prestigefyllda Italienska designpriset Compasso dÓro 2014 och därefter en andra gång 2016. Han har tidigare också fått utnämnelser som Best of the Best, Red Dot Award (Singapore 2007), Bruno Mathsson-priset (Sverige 2011), London Design Medal (UK 2013) och Hublot Design Prize (Japan, 2015).

Utställningen Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017 Daniel Rybakken
Röhsska museet visar 5 november 2017–18 februari 2018 en utställning av och med årets pristagare på Stadsbiblioteket Göteborg. Adress Götaplatsen 3. Fri entré under bibliotekets öppettider vardagar 9–21, lör –sön 11–18. Det blir även programverksamhet knuten till utställningen. Det kommer också att produceras en bok och dokumentärfilm.

Under utställningsperioden erbjuds visningar, workshops, föreläsningar samt museilektioner. För frågor gällande utställningens program eller visningar, vänd er till pedagog(a)rohsska.se. Höstens museilektioner för skolklasser går att boka på museilektioner.se from 21 augusti 2017.

Torsten och Wanja Söderbergs pris
Torsten och Wanja Söderbergs pris är instiftat av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser till hundraårsminnet av Torsten Söderbergs födelse och utdelades första gången 1994 då han skulle ha fyllt hundra år.

Prissumman, om 1 miljon SEK, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, gör utmärkelsen till världens största designpris. Prisets syfte är att främja konsthantverk och design i Norden samt att stärka det kollegiala nordiska samarbetet.

Torsten och Wanja Söderbergs pris har sin hemvist på Röhsska museet i Göteborg och utdelas årligen i samband med en högtidlighet den 4 november på Torsten Söderbergs födelsedag.

Läs mer om priset

Prisnämnden
består av representanter för de fem nordiska länderna:

Museidirektör, adj. professor Anne-Louise Sommer, Designmuseum Danmark, Köpenhamn; avdelningsdirektör design och konsthantverk Widar Halén, Nasjonalmuseet i Oslo; museidirektör Jukka Savolainen, Designmuseet i Helsingfors; museidirektör Harpa Þórsdóttir, Hönnunarsafn Íslands museum för design och konsthantverk, Reykjavik; fil.dr.h.c. Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs Stiftelse; samt prisnämndens ordförande Tom Hedqvist.

Presskontakt
Är du intresserad av att komma i kontakt med Daniel Rybakken hör av dig till:

Emma Aronsson, presskontakt
Telefon: 031-368 32 48
E-post: emma.aronsson(a)kultur.goteborg.se

Pressklipp

Aftenposten – Norsk møbeldesigner hedret med høythengende pris

SVT Kultur – Designpris till Daniel Rybakken – får en miljon

GP – Här är vinnaren av årets designpris

DN Kultur – Torsten och Wanja Söderbergs pris till möbeldesignern Daniel Rybakken

Sydsvenskan – Ljuset i fokus för Söderbergspristagaren

Metro – Ljuset i fokus för Söderbergspristagaren

Sveriges Radio Kulturnytt – Daniel Rybakken får konstpris på 1 miljon

Sveriges Radio Kulturnytt – Norrman kammade hem världens största designpris

Nöjesguiden – Daniel Rybakken får Torsten och Wanja Söderbergs pris

Kategori: Pressmeddelanden

Dela: