Filmklubben: Sovjetisk design

  • Caption: Still from Yuri Reshetnikov, Yuri Sobolev. Multimedia programme for ICSID congress in Moscow, 1975.
  • Tredje söndagen i månaden bjuder vi in till filmklubb i Studio Röhsska.

I höst har du chansen att vara med i filmklubben Design on Film eller Design på film. Tillsammans tittar vi på film utifrån ett designperspektiv. Temat för hösten är “sätt att producera”. Tredje onsdagen i månaden tar vi på oss våra kritiska ögon och utforskar olika designstrukturer och produktionsprocesser både i liten och stor skala. Och vi ser fram emot mycket intressanta diskussioner!

Dagens tema: Sovjetisk design
Tom Cubbin, universitetslektor i designstudier vid Högskolan för design och konsthantverk (HDK), presenterar en rad arkivfilmer som undersöker design i Sovjetunionen under 1970-talet. Dessa filmer, som aldrig tidigare har visats i Sverige, kommer att visa oss designkulturen inom den sovjetiska planekonomin.

Design in the USSR, (25 minuter, c 1980.). Filmen producerades ursprungligen för att göra reklam för sovjetiska varor för export, och presenterar ett panorama av designkontor och organisationer i landet. Visas i samarbete med Moskva Design Museum.

Design (5 min, 1979) tar oss till Senezh studio, en institution som stod för blomningen av alternativa, kritiska former av designpraxis.

Multimedia Programme for ICSID Congress in Moscow, (48 minuter, 1975). Efter en visning av ett multimediaprogram som utvecklats av Yuri Reshetnikov och Yuri Sobolev för ett evenemang för internationella designers i Moskva 1975, blev filmen förbjuden att visas offentligt av myndigheterna. Först efter att den digitaliserats 2013 har den återuppstått. Filmen är ett unikt exempel på Sovjet multimediakonst som utforskar människans historiska relation till den materiella världen. Visas med tillstånd av Galina Sobolev och Andres Kurg.

Moskva Design Museum är det första och enda designmuseum i Ryssland och grundades 2012. Museet har på bara några få år bevisat sig genom att organisera utställningar och pedagogiska projekt i Ryssland och utomlands i samarbete med ryska och olika internationella kulturinstitutioner.

Dagens filmklubb ges i samarbete med Moskvas designmuseum.

Höstens träffar:
21 september 17.30–19.30, Studio Röhsska
19 oktober 17.30–19.30, Studio Röhsska
16 november 17.30–19.30, Studio Röhsska

Ladda ned designklubbens flyer (PDF).

Begränsat antal platser, först till kvarn gäller, ingen förbokning.
I Filmklubben pratar vi engelska.

Filmklubben är ett samarbete mellan Högskolan för design och konsthantverk, HDK, och Röhsska museet. Filmklubben är öppen för alla, du kommer när det passar dig, en gång, två gånger eller att tre gånger. Filmklubben ingår i entréavgiften (40 kronor). Fri entré för alla under 25 år och för design- och arkitekturstuderande.

Moscow Design Museum´s logo

Dela: