Margrethe Odgaard är 2016 års mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris

  • Foto: Mikael Lammgård
  • Foto: Mikael Lammgård
  • Foto: Mikael Lammgård

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har tilldelat den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard årets pris om en miljon svenska kronor.

Prisnämndens motivering:
Margrethe Odgaard använder textil som utgångspunkt i sin formgivning. Infallsvinkeln är på samma gång hantverksmässig, taktil och genomarbetad – hon tänker med händerna. Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet. Hennes konstnärliga vision drivs av önskan om att skapa och berika på ett sätt där kunskap, idéer och färdigheter oupphörligt och generöst delas.

Den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard (f. 1978) är utbildad på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering med ytterligare studier vid Rhode Island School of Design i USA.

Hennes fokus som textilformgivare är färger, mönster och taktilitet. Hennes ständiga sökande efter nya sätt att utforska färg och mönster i materialet.

2013 startade Margrethe Odgaard sin egen designbyrå i Köpenhamn. Innan dess arbetade hon som tryckassistent på The Fabric Workshop and Museum in Philadelphia i USA och som textildesigner för modeföretaget EPICE i Paris, där hon utvecklade färger och mönster och övervakade produktionen i Indien.

Förutom att driva egen studio, utgör Margrethe Odgaard en del av designduon Included Middle tillsammans med möbelformgivaren Chris L. Halstrøm. De designar möbler utifrån två enkla frågeställningar ”Vad händer om färg eller mönster ses som något som tyder på en form?” och ”Vad händer om formen ses som något som tyder på ett mönster?”.

Priset delas ut av Röhsska museet
Torsten och Wanja Söderbergs pris har sin hemvist på Röhsska museet i Göteborg och utdelas årligen i samband med en högtidlighet den 4 november på Torsten Söderbergs födelsedag. Röhsska museet visar från och med den 5 november 2016 en utställning av och med årets pristagare.

Prisnämnden består av representanter för de fem nordiska länderna:
Museidirektör, adj. professor Anne-Louise Sommer, Designmuseum Danmark, Köpenhamn; avdelningsdirektör design och konsthantverk Widar Halén, Nasjonalmuseet i Oslo; museidirektör Jukka Savolainen, Designmuseet i Helsingfors; museidirektör Harpa Þórsdóttir, Hönnunarsafn Íslands museum för design och konsthantverk, Reykjavik; fil.dr.h.c. Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs Stiftelse; samt prisnämndens ordförande Tom Hedqvist.

Kategori: T & W Söderbergs pris

Dela: