Föreläsningar våren 2016

  • Foto: Carl Ander, Röhsska museet.
  • Antikrundans expert Björn Gremner berättar om kinesiskt porslin från Jingdezhen i februari 2015. Foto: Carl Ander, Röhsska museet.
  • Grafiska formgivaren Henrik Nygren, en av föreläsarna hösten 2014. Foto: Carl Ander, Röhsska museet.

Röhsska museets föredragsserie genomförs under våren 2016 i Studio Röhsska och på Högskolan
för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Årskort, 40 kronor, gäller. Fri entré för alla under 25 år samt konst-, design- och arkitekturstuderande med intyg. Antalet platser är begränsat.

Tisdag 8 mars 2016 klockan 18.00
Frida Hållander & Eva Szentiványi
Från keramik till politik
I anslutning till vernissagen av utställningen From Pottery to Politics berättar Frida Hållander & Eva Szentiványi om sitt pågående forskningsarbete som kretsar kring feminism och klass. Med utgångspunkt i en serie keramiska objekt undersöker utställningen sociala konventioner och hur keramik i historien har använts till att föra fram radikala politiska budskap i hemmiljön. Frida Hållander är keramiker och doktorand i konsthantverk på Konstfack i Stockholm. Hon är född 1981 och representerad i Röhsska museets samlingar sedan 2009. Eva Szentiványi är keramiker och konstnär med ateljé norr om Stockholm. Szentiványi är född 1976 och utbildad vid Konstfack 2002–2008.
I samarbete med Konstfack och HDK – Högskolan för design och konsthantverk.
Plats: Studio Röhsska.

Tisdag 15 mars 2016 klockan 18.00
Märta Holkers
Lisa Larson – Keramiker och designer
Lisa Larson fick sin keramiska utbildning på Slöjdföreningens skola i Göteborg och slog sedan igenom som formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik på 1950-talet. Hon är fortfarande aktiv som keramiker och designer, nu med produktion i Japan där hon hyllas som en kultfigur. I anslutning till Röhsska museets retrospektiva utställning med Lisa Larson presenteras hennes arbete av
fil mag Märta Holkers, Stockholm. Märta Holkers är författare till en rad böcker och artiklar om konst och konsthantverk, bland annat boken Lisa Larson: keramiker som kom i sin senaste upplaga 2014. I samarbete med Röhsska konstslöjdmuseets vänner. Plats: Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6–8.

Tisdag 22 mars 2016 klockan 18.00
Levande Design
Filmprojektet Levande Design dokumenterar personliga berättelser från svenska formgivare och designentreprenörer verksamma under efterkrigstiden. På Röhsska visas ett sammandrag av de senast genomförda intervjuerna, med bland andra Margareta van den Bosch (H&M), Lennart Ekmark (Ikea), Kristina Torsson (Mah-Jong), Tom Hedqvist och Birgitta Hahn (10-gruppen). För intervjuerna står de kända designskribenterna Kerstin Wickman, Hedvig Hedqvist och Rebecka Tarschys. Filmen är producerad av Svensk Form med stöd av Familjen Erling-Perssons Stiftelse. Visas i samarbete med Svensk Form Väst. Plats: Studio Röhsska.

Tisdag 5 april 2016 klockan 18.00
Bernhard Svensson
Att samla Lisa Larson
Under 2010-talet har Bernhard Svensson byggt upp vad som sannolikt är den största samling som finns av Lisa Larsons arbeten. Samlingen omfattar i stort sett alla konstnärens serieproducerade modeller och en mängd ovanliga varianter och unikat. Föremål från utställningen visas i Röhsska museets Lisa Larsonutställning och presenterades också för den japanska publiken i en omfattande utställning i Japan 2014–15, Bernhard Svensson berättar i föredraget om sitt samlande, sina kontakter med Lisa Larson och om hur hans samling togs emot i Japan, där den visades på flera museer och varuhus. Plats: Studio Röhsska

Tisdag 12 april klockan 18.00
Normkreativ innovation – PLAYA och NOVA
Mariana Alves, som är designforskare vid ArkDes, och Marcus Jahnke, designforskare på SP, presenterar två normbrytande projekt som bygger på design. NOVA är ett nytt och världsunikt metodmaterial utvecklat av fyra designforskare (däribland Mariana och Marcus) på uppdrag av Vinnova. Det lekfulla materialet stödjer innovationsarbete som syftar till att motverka diskriminering och bidra till inkludering. PLAYA är ett projekt som Arkitektur- och designgruppen MYCKET gjorde på uppdrag av Göteborgs stad och Älvstranden Utvecklings AB. De undersökte badkulturer i dialog med resurssvaga grupper och genom konkreta aktiviteter i bland annat Frihamnen i Göteborg. Mariana och Marcus kommer att konkretisera vad normkreativ innovation handlar om och hur design kan bidra till att utmana normer som diskriminerar, och till lösningar som inkluderar. Plats: Studio Röhsska.
Årskort, 40 kronor, gäller. Fri entré för alla under 25 år samt konst-, design- och arkitekturstuderande med intyg. Antalet platser är begränsat. I samarbete med Svensk Form Väst.

Tisdag 26 april 2016 klockan 18.00
Maria Perers
Det ideala hemmet förr och nu – så skapade staten, Ikea och Allt i Hemmet bilden av den goda bostaden på 50- och 60-talet
Maria Perers är intendent på Nationalmuseum och har tidigare arbetat på Nordiska museet och Skoklosters slott. Hennes föredrag på Röhsska museet knyter an till hennes kommande doktorsavhandling vid Bard Graduate Center i New York om efterkrigstidens svenska heminredningsideal. I föredraget beskriver hon hur tongivande idéer om den moderna bostaden förmedlades via bland annat möbelkataloger och populära tidskrifter. Maria Perers medverkat i flera designhistoriska publikationer, bland annat Vardagsrummet – en plats för allt och alla, utgiven av Nordiska museet 2013. Arrangeras i samarbete med Röhsska museets vänförening och ges i aulan på Akademin Valand, Vasagatan 50 (tvärs över gatan från museet). Ingen föranmälan – fri entré. Antalet platser är begränsat. Föreläsningen varar ca en timme.

Tisdag 10 maj 2016 klockan 18.00
Samtal med Ida Klamborn
Ida Klamborn väckte uppmärksamhet redan under sina studier vid Textilhögskolan i Borås och har sedan sin examen 2013 snabbt etablerat sig som en av Sveriges mest framträdande unga modeskapare. Skarpa snitt och tydliga mönstereffekter präglar hennes plagg och hon har bland annat utfört omarbetningar av militära camouflagemönster. Artister som Zara Larsson, Seinabo Sey och Silvana Imam har burit hennes kläder. Möt Ida Klamborn i ett samtal om inspiration, engagemang och arbetet med att bygga upp ett eget modemärke. I samarbete med Svensk Form Väst. Plats: Studio Röhsska

Kategori: Besök Röhsska museet

Dela: